<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Monday, July 25, 2011

Angry Tweets

Firstly, sila jangan andaikan atau samakan gambar menatang hijau itu dengan mana-mana pihak. Inikan watak dalam Angry Birds, jadi aku cuba gunakan metafora atau analogi yang lebih kurang sama dengan situasi Twitter. Alright, mari lihat sedikit penerangannya.

Katakanlah ada universiti yang dah tak ada benda lain nak dikaji, lantas mereka pun kajilah tentang trend Twitter. Jadi katakan lagi result kajian tersebut keluar, mereka mendapati bahawa kebanyakan tweet merupakan rungutan pengguna Twitter. Ini menghasilkan satu fakta yang menunjukkan bahawa Twitter adalah medium untuk melepaskan rungutan.

Menerusi gambaran di atas, rungutan anda boleh diandaikan sebagai senjata sama seperti dalam Angry Birds. Angry Tweets adalah senjata asas atau rungutan seharian yang ditujukan kepada sasaran. RT Tweet pula adalah senjata yang akhirnya menjadi kesukaan orang lain, sehingga boleh menghasilkan senjata terakhir iaitu TT Tweet yang merupakan trending topic.

Kita boleh melihat bahawa ramai di antara kita yang merungut berdasarkan kepada masalah atau konflik yang timbul daripada sasaran. Di sini, tujuh sasaran popular ditunjukkan menerusi gambar di atas. Sebagai contoh, jika Norman Hakim sedang memandu kereta dan tersekat di jalan raya akibat kesesakan trafik, dia boleh melemparkan kegeramannya di dalam ruangan Twitter menerusi BlackBerry kepunyaannya (selain ke atas Memey).

Disebabkan inilah maka Twitter kini lebih digemari berbanding Facebook, ataupun blog. Dekat Twitter, tiada istilah ‘blogwalking’ dan oleh itu, sebarang ‘I dah follow you, followlah I balik’ tidak akan dilayan. Di sini, se’otai’ mana pun kau di laman blog, belum tentu pula benda yang sama akan terjadi dalam Twitterland.

Jadi, inilah antara sebab aku lebih banyak masanya di Twitter kini. Kebanyakan orang pun lebih friendly di sini, dan sebarang informasi atau berita lebih cepat diketahui berbanding medium lain. Lagipun, di sini kau tak perlu nak minta simpati atau menarik perhatian kerana orang akan follow kau kalau dia rasa kau menarik untuk diikuti.

Akhir kata, dengan penciptaan Twitter, orang ramai boleh meluahkan perasaan di sini dengan lebih bebas lagi. Setiap saat apabila ada perkara mahu diluahkan, anda sangat dialu-alukan untuk berbuat demikian di mana orang tak akan kisah pun. Justeru, marilah sama-sama kita meluahkan perasaan di sini dengan tanpa segan silu demi mencapai Wawasan 2020 (cewah ayat).

SEKIAN
10:18 PM
8 KATA HATI
[ 8 ] PENDAPAT

Blogger AyuCandy berpendapat bahawa:

Waaaa i like. So damn true! Nak share kat tumblr or blog boleh? Nanti I link yr blog =D

7/25/2011 10:47 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

@AyuCandy: boleh, silakan.. :)

7/26/2011 1:02 AM

 

Blogger my only closet berpendapat bahawa:

haha. cikgu sungguh cerdik berkata kata. suka sungguh beta.

betul, sy pn byk masa di twitter, talk to stranger feels much way better sometimes. lol

7/26/2011 1:37 AM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

@my only closet: yes, boleh jadi kawan lepas tu. :)

7/26/2011 1:42 AM

 

Blogger Aisyah Siti. berpendapat bahawa:

dah boleh wat tajuk untuk thesis ko ;P

7/26/2011 4:16 AM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

@Aisyah Siti: ni la tajuk tesis aku. hehe XD

7/26/2011 10:56 AM

 

Blogger Irshadim berpendapat bahawa:

buat masa ni, aku masih banyak merungut di facebook berbanding di twitter.

7/27/2011 6:34 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

@Irshadim: fesbuk eh..

7/27/2011 7:10 PM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik