<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Saturday, April 2, 2011

Baru Daripada Blogger

Apa yang anda perasan apabila sign in ke Blogger? Ya, Blogger telah memperkenalkan satu lagi produknya iaitu satu feature yang membolehkan anda semua melihat sesebuah blog dengan lima pilihan. Antaranya ialah Flipcard, Mosaic, Sidebar, Snapshot dan Timeslide.

Seperti yang anda boleh lihat, gambar di atas menunjukkan contoh Snapshot bagi blog saya. Bagi saya, Snapshot ini sangat menarik kerana paparannya bagaikan gambar polaroid. Anda hanya perlu klik saja pada mana-mana gambar untuk membaca pos atau entry penuhnya.

Bagaimanapun, jika entry anda itu menampilkan gambar bergerak atau animated picture (format GIF), ia tidak akan dipaparkan pada Snapshot ini. Bagi entry tidak bergambar pula, saya tidak pasti bagaimana. Namun begitu, ia masih satu feature yang menarik untuk digunakan.


Gambar di atas pula menampilkan Flipcard bagi blog saya. Seperti yang anda boleh lihat, ia sedikit menyamai Snapshot. Tetapi, Flipcard menampilkan entry dalam bentuk gambar yang lebih kecil dan disusun dengan kemas.

Saya secara peribadinya tidak menyukai gaya ini kerana terlalu banyak paparan gambar. Kalau internet agak perlahan, ia akan membuatkan loading untuk sesebuah blog menjadi lama. Namun begitu, ia masih lagi agak nice untuk dilihat.


Bagi paparan seperti gambar di atas pula, ia dipanggil Mosaic. Seperti yang anda dapat lihat, gaya ini sedikit bercelaru. Saya rasa pun, tidak ramai orang akan menggemari gaya Mosaic ini.

Saya tidak tahu anda bagaimana, tetapi saya agak rimas dengan kecelaruan yang timbul disebabkan gambar-gambar yang berselerakan begitu. Satu lagi, anda mungkin sukar mengagak entry mana yang lama dan mana yang baru. Tetapi yang bagusnya, gambar-gambar tersebut boleh menjadi faktor penarik untuk anda membaca sesebuah entry atau pos kerana gambar secara tidak langsung memainkan peranan tersendiri untuk memikat pembaca.


Untuk gaya Sidebar ini, saya amat menggemari keringkasannya. Ia nampak simple tetapi memudahkan pembacaan. Untuk gaya ini, anda boleh klik pada sidebar di sebelah kiri untuk membaca pos-pos yang lain.

Ia hanya memaparkan satu entry dalam satu-satu masa. Entry yang lain pula disusun kemas di sidebar kiri dan boleh dilihat dengan menggerakkan scroll tetikus atau mouse ke bawah atau ke atas. Saya secara peribadinya menggemari gaya ini.


Gaya Timeslide ini pula jika diperhatikan adalah umpama gabungan Snapshot dengan Sidebar. Gaya ini juga nampak kemas tetapi sedikit mengelirukan. Maksud saya di sini, disebabkan terlalu banyak entry dipaparkan sekaligus, maka saya tidak tahu nak baca dari mana dulu.

Tetapi secara keseluruhannya, saya amat menyukai feature terbaru Blogger ini. Ini kerana jika ada blog yang kurang saya gemari disebabkan ciri-cirinya yang annoying, saya masih lagi boleh melihat blog tersebut. Jadi jika anda mahu mencuba feature ini, anda bolehlah menaip alamat blog anda seperti contoh berikut:


http://NAMABLOGANDA.blogspot.com/view/sidebar

SEKIAN
12:00 AM
2 KATA HATI
[ 2 ] PENDAPAT

Blogger hazari. berpendapat bahawa:

kalau blog yang ada gambar di setiap post, nampak lebih "okay" berbanding blog yang sebaliknya.

4/08/2011 8:52 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

yup, saya memang prefer blog yang mempunyai gambar. tapi kalau tak de gambar, saya suka blog yang menulis tentang puisi

4/08/2011 9:01 PM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik