<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d-3090539190611173158', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Tuesday, December 7, 2010

Vector Art

Siapa kata membikin vector art menggunakan Adobe Photoshop adalah kerja mudah? Dan ini sebenarnya adalah percubaan pertama aku secara serius membikin vector art dengan bermodelkan wajah diri sendiri. Namun begitu, aku menggunakan sample vector art Hayley Williams hasil karya Veela-Magnet untuk dijadikan rujukan asas.

Okaylah, secara jujurnya aku membikin dengan cincai sahaja kerana aku mahu melihat hasilnya dengan secepat mungkin. Oleh itu, aku tak sempat nak touch up mana yang patut. Biasalah, kerja amatur memang macam ini.

Setelah siap sepenuhnya vector art pertama aku secara serius (maknanya berjaya disiapkan sehingga habis), aku terfikirkan ayat yang pernah digunakan Barney Stinson dalam siri How I Met Your Mother. Oleh kerana aku meminati siri ini, ditambah pula watak Barney yang kelakar, maka aku meletakkan salah satu ayat popularnya. Maka akhirnya jadilah vector art yang tak seberapa ini seperti di bawah.

Disebabkan aku terlalu teruja, aku cuba pula menghasilkan vector art yang lain. Namun begitu, ianya terhenti separuh jalan kerana aku agak malas untuk menyiapkannya. Bagaimanapun, aku tetap berpuas hati dengan hasil pertama vector art tersebut.

Pendek kata, point utama aku di sini ialah sekiranya kita komited dengan sesuatu perkara maka ianya tak menjadi masalah untuk diselesaikan. Namun begitu, kalau kita mudah berputus asa (macam aku juga) maka kerjanya tak akan habis. Dan ini adalah apa yang cuba aku usahakan sedikit demi sedikit iaitu komited terhadap sesuatu perkara.

SEKIAN
6:16 AM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik