<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Saturday, March 27, 2010

Kalau Rasa Gembira Beginilah Caranya, Kalau Rasa Gembira Baik Menulis

Kalau korang perhatikan, gaya penulisan aku di sini sedikit formal, bukan? Biasanya, orang gelarkan sebagai ‘skema’, at least masa zaman aku bersekolah dululah. Sekarang ini, aku tak tahu apa budak-budak masa kini punya istilah (jangan dipanggil shuffle dahlah).

Ada sebabnya sebenarnya kenapa aku punya format penulisan begini. Telah aku katakan sebelumnya bahawa aku membuka sebuah blog hanya kerana untuk memberitahu rakan-rakanku bahawa aku masih lagi ‘hidup’. Tetapi, ada juga sebab yang lain, yang mana ianya bukanlah untuk menulis: “Hari ini, saya berak pukul 10 pagi. Cool kan?”.

Sebenarnya, blog ini boleh menjadi satu medium yang baik untuk aku mempraktikkan penulisan dalam bentuk artikel atau esei. Memandangkan aku masih lagi seorang pelajar universiti yang bakal memimpin negara ke arah pembangunan lestari setanding dengan negara-negara maju (bullshit, ini memang ‘skema’), maka taklah menghairankan sangat jika penulisan aku sebegini. Sebenarnya, hasil penulisan aku banyak dipengaruhi oleh Kamen Rider-Kamen Rider seperti Nazim Masnawi (bekas penulis ruangan Roman Kodian suatu ketika dulu) dan Bart Ahmad (entah betul atau tak nama dia ini).

Namun, ianya sedikit pelik sebab dulu sewaktu zaman bersekolah, aku sangat benci menulis. Dari zaman karangan ‘Aku Sebatang Pen’ sehingga ke esei ‘Tidak kurang daripada 80 patah perkataan’, aku tak pernah gemar menulis. Apa yang aku pasti, aku gemar membaca, tetapi taklah pula berbentuk akademik seperti ‘Anatomi Tubuh Wanita’ yang ada dalam subjek sains (aku main hentam saja ini, what the hell).

Then, baru aku memahami kuasa membaca ini. Secara tak langsung aku membaca, ia menimbulkan minat untuk menulis sedikit demi sedikit. But nantilah suatu hari, nak juga aku menulis seperti Nazri M. Annuar, yang bagi aku sungguh menarik.

See, what the hell what the hell ini pun pengaruh daripada si ‘penghayun mangkuk’ itulah (Bart Ahmad). Tetapi aku sebenarnya suka juga dengan kejadah ini, common saja aku rasa. Nasib baik ia bukan hak milik atau hak cipta terpelihara sesiapa, kalau tak susah juga aku nak order Indo Mie dekat restoran mamak Seksyen 15 Bangi disebabkan tiada duit akibat daripada kalah saman.

Apa-apa sajalah. Aku sebenarnya cukup senang hati disebabkan aku berjaya menghantar report kepada felo untuk penilaian ‘pelajar paling cemerlang, paling ramai kawan perempuan, terbaik, terkacak, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan’. Aku memang rajin dan itu aku tahu (ini serius, seriously menipu), maka kerana itulah aku menulis waktu ini.

SEKIAN
3:00 AM
2 KATA HATI
[ 2 ] PENDAPAT

Blogger eye berpendapat bahawa:

gaya macam ni taklah membosankan kalau kena ceritanya,ape2 p0n semuanya terpulang pada individu. bagi saya,yang penting isinya menarik. and,i like ur style *cough*writing style*cough* ^^

3/28/2010 5:06 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

err thank you, eye.. *blushing*

3/30/2010 11:09 AM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik