<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d-3090539190611173158', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Friday, November 6, 2009

Hipnosis

Hipnosis, satu ilmu yang menarik untuk dipelajari. Aku teringin nak mempelajari ilmu ini. Ya, barangkali untuk perkara jahat, tapi sebenarnya lebih kepada perkara baik sebagai satu cara mempertahankan diri, mungkin.

Seriously, aku memang pelik melihat orang senang-senang dihipnosis. Si hipnotis itu pula bukannya ada menggunakan jampi serapah pun, malah dia cuma berborak-borak biasa dan mungkin ada sedikit sentuhan. Ajaibnya, orang yang dihipnosis itu terus terpukau dan akan mengikut segala arahan si hipnotis tadi.

Di zaman moden ini, ilmu hipnosis dah lama bertapak di Barat sehinggakan ada institusi khas yang menawarkan subjek tersebut. Tapi, bukannya senang-senang diorang nak mengajar ilmu ini sebab kebarangkalian ianya disalah guna adalah tinggi. Biasanya, untuk peringkat tertinggi saja ianya ditawarkan dan ilmu ini lebih kepada kegunaan para doktor atau pakar-pakar psikiatri.

Menariknya lagi, ilmu ini menyebabkan ianya merebak ke dunia Pop. Itu pasal Hollywood sana dah banyak menerbitkan filem atau siri TV berkenaannya. Contohnya, macam siri The Mentalist yang aku sungguh teruja melayannya sekarang ini.

Sebenarnya aku lebih tertarik untuk mempelajari tingkah laku manusia (ilmu hipnosis ini pun melangkaui ilmu berkenaan tingkah laku manusia). Sebab, kalau kau orang menonton siri TV tersebut, kau orang boleh melihat Patrick Jane dengan mudah boleh mengagak perangai seseorang itu. Of course, ia memerlukan pengalaman juga tapi ia masih sungguh menarik, macam magic.

Jadinya nanti, kalaulah aku berpeluang mempelajari ilmu ini, bolehlah aku gunakan untuk dua-dua tujuan (baik dan nakal). Untuk tujuan baik, aku rasa lebih kepada mempertahankan diri di waktu-waktu terdesak atau darurat. Untuk tujuan nakal pula, mungkin kalau suatu hari itu aku bengang dengan Topex, aku hipnosis dia dan buat dia henshin menjadi itik (menarik bukan?).


* Topex, jangan marah. Nanti kena jual. Ahaks!

SEKIAN
9:49 PM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik