<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Friday, October 30, 2009

Teori

Kalau kau orang perhatikan betul-betul, orang Barat ini suka sangat dengan teori. Itu pasal banyak sangat teori yang dah muncul. Adapun sekarang masih banyak yang menunggu turn sebelum direleasekan.

Kadang-kadang, teori boleh menjadi sesuatu yang menarik untuk dibincangkan. Itu pasal dalam kertas soalan exam banyak sangat soalan yang ada keyword “bincangkan”. Kalau menarik, syoklah juga kalau nak “menggoreng”, tapi kalau tak, goreng-goreng boleh sampai hangitlah jawabnya.

Ada teori yang masuk akal dan ada pula yang merepek. Teori yang masuk akal ini memang menarik kalau nak diikuti. Tapi part tak masuk akal ini biasanya membuatkan orang terkerut-kerut dahi, dan dalam hati boleh lahirlah quotewhat the F?”.

Adalah melucukan apabila Charles Darwin mengemukakan teori manusia berasal daripada monyet. Daripada mana datangnya idea tersebut, dia sajalah yang syok sendiri dan pandai-pandai mengemukakan teori macam itu. Agaknya, dia terlalu ingin menjadi seperti monyet tapi hasratnya itu ditolak mentah-mentah oleh masyarakat lantas lahirlah Darwin's Theory dari situ (ini pun boleh dikatakan teori juga).

Ada satu teori menarik di zaman moden ini yang agak menarik perhatian aku. Ia adalah urban legend berkenaan seorang anggota The Beatles iaitu Paul McCartney yang dah dikatakan mati dalam satu kemalangan sekitar 1966. Dengan itu wujudlah teori konspirasi Paul Is Dead di mana diorang mengatakan bahawa Paul yang hidup sekarang adalah klon yang sama rupa, suara dan gaya permainan bass.

Walaupun ada orang suka sangat berkata, “Ada aku kisah?”, tapi sebenarnya setiap manusia secara dasarnya pandai berteori. Kalau tak percaya, kau orang tengok bagaimana makcik-makcik yang suka berteori mengata perihal orang lain. Dalam kamus orang kita, ianya dipanggil mengumpat saja, manakala versi modennya mungkin sesuai dikatakan sebagai gosip.

Kalau nak diikutkan, seronoknya juga berteori ini. Contohnya, aku terpandang seorang gadis berbaju biru yang kelihatan sedih. Teori aku barangkali akan mengatakan bahawa gadis tersebut mungkin sedang bergaduh dengan boyfriendnya, lalu untuk cuba menenangkan dirinya, dia memakai baju biru (kenapa dia memakai baju biru, itu kena tanya dialah) dan mengajak rakan-rakannya hang out bersama-samanya.

Well, ia hanyalah teori semata-mata. Ada orang akan kisah, ada juga yang tak ambil kisah. Lepas ini pun, kau orang boleh juga cuba berteori tentang kenapa aku menulis perihal teori, atau mereka sendiri teori apa yang mahu dipos di dalam blog.

SEKIAN
11:31 PM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik