<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Monday, October 26, 2009

Imaginasi

Yang ni, kawan aku punya kawan punya cerita (pening?). Aku rasa dalam ramai-ramai orang, dia ni adalah antara orang yang boleh tahan imaginasinya. Orang lain pun tahu berimaginasi jugak, tapi taklah macam dia ni boleh terfikirkan.

Adalah satu hari tu dia kata, “Kau percaya tak, suatu hari nanti kita boleh bau masakan ibu cuma melalui handphone saja?” Menarik, sampai kawan aku pun tercengang (yang ni aku agak saja). Then, macam biasa mesti kawan aku pelik sampai cuba nak mempertikaikannya balik.

Tapi, jawapan si yang berimaginasi tadi pun simple dan masuk akal jugak. Kalau dulu orang boleh cipta alat (iaitu telefon) yang boleh mendengar suara dari jauh, dan sekarang pulak dah ada video dalam bentuk 3G. So, tak mustahil bukan?

Well, part ni aku sendiri pun tak tahu nak cakap mana. Tapi, aku pujilah imaginasi dia yang dahsyat tu. Bukan senang boleh terfikir benda yang bukan-bukan ni, sampaikan Allahyarham P. Ramlee dulu pun mencari idea dalam tandas dan hasilnya adalah filem-filemnya yang aku akan ketawa walau banyak kali menontonnya (baca: filem-filem komedi arahan P. Ramlee seperti Seniman Bujang Lapok).

Pendek kata, part imaginasi ni pun sebenarnya sangat penting jugak kepada manusia. Kalau tak, masakan pulak tentera Amerika Syarikat dalam diam-diam banyak melakukan experimen yang pada pandangan masyarakat sebagai mengarut (contoh: mesin kembali ke masa lampau). Agaknyalah, manalah tahu suatu hari nanti kita betul-betul boleh merasa makanan dari jauh dengan hanya menggunakan handphone?

SEKIAN
9:22 PM
2 KATA HATI
[ 2 ] PENDAPAT

Blogger nuralisya berpendapat bahawa:

hoho bestnyer.
takyah masak... amik rasa bau je makanan dr henfon :)

tp imaji yg baik.
gue nengok obento budak-budak skolah pun dh naik lapar. hebatnya mak-mak ni.. wat bekal skolah ngalahkan masakan chef.

10/27/2009 4:58 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

tu la kan, diorang punya bekal, makanan ceria & sedap2 pulak tu.

sis, nanti dah ada anak buat macam tu ok. hehe

10/27/2009 9:48 PM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik