<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Thursday, April 2, 2009

Yuna

Pertama kali aku mendengar lagu Yuna dalam profil MySpace kawan aku, memang sungguh terkejut. Suara dia memang agak mirip dengan dua atau tiga orang artis Barat yang aku minati seperti Corinne Bailey Rae, Meiko dan seorang lagi yang aku lupa siapa (Colbie Caillat dan Jem juga seperti itu). Tapi sebenarnya, Yuna adalah Yuna dan bukannya mereka kerana suaranya sendiri sudah jauh unik yang boleh membezakannya dengan artis-artis lain walaupun konsep muzik mungkin lebih kurang sama.

Kehebatan Yuna ini telah berjaya membuatkan ramai pihak aware dengan kehadirannya sehingga banyak media arus perdana menampilkannya dalam kolum mereka. Ini sebenarnya yang aku kurang gemar berkenaan dengan media arus perdana kerana jika seseorang artis itu makin popular, mereka akan lebih pula bercerita mengenai gosip busuk atau hal-hal peribadi dan bukannya muzik. Secara tak langsung, akan ada pihak yang mula membenci artis yang sememangnya sungguh berbakat hanya kerana kisah-kisah peribadinya dipaparkan berlebih-lebihan.

Apa-apa pun, aku amat berbangga dengan Yuna kerana sekurang-kurangnya Malaysia mempunyai bakat yang setanding dengan artis-artis Barat. Bukan itu saja, penguasaan bahasa Inggerisnya teramatlah baik lalu ini boleh menarik minat orang luar untuk mengenali Yuna. Aku berharap sangat bakat Yuna ini dipelihara baik-baik dan tidak dirosakkan oleh pihak-pihak berkepentingan yang hanya mahu menggunakannya untuk mengaut keuntungan semata-mata.


Laman MySpace
http://www.myspace.com/yunaroomrecords

SEKIAN
10:34 PM
4 KATA HATI
[ 4 ] PENDAPAT

Blogger aVeLeR berpendapat bahawa:

aku ade ep yuna!! mau dengar??
;)

4/02/2009 11:59 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

ohh, dah ada pun. tapi itu yang download punya, aku nak beli EP dia sendiri tapi kebanyakannya dah sold out.

4/03/2009 12:11 AM

 

Blogger aVeLeR berpendapat bahawa:

aku bli online ohh..;)

4/08/2009 1:10 AM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

apa kata jual kat aku? hehe

4/08/2009 2:04 AM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik