<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Saturday, November 22, 2008

Swing Girls

Punk, Rock, Metal atau Pop memang kebanyakannya disukai oleh anak-anak muda (termasuk jugak aku). Tapi, ketepikan dulu jenis muzik yang korang suka sebab dalam filem ni hanya ada Jazz. What? Jazz aje? Iya, Jazz! Kenapa, korang anggap muzik ni hanya untuk orang tua saja? Silap besar la anggapan korang kalau macam tu sebab muzik tu sesungguhnya sangat universal.

Well, pada mulanya Swing Girls ni aku tengok semata-mata kerana Juri Ueno adalah antara pelakon utamanya. Filem ni pun aku tengok agak lambat (tahun lepas baru dapat chance tengok) sebab kat Malaysia ni sendiri sangat kurang filem-filem Jepun yang diimport. Jadi, kenapa baru sekarang aku nak bagi review? Sebabnya hanya satu: aku dah berulang-ulang kali tengok filem ni termasuklah beberapa minit yang lepas sebelum penulisan ni dipublish kat blog ni. Kalau nak diikutkan pun, ni bukanlah betul-betul review (aku tak berapa tau mengulas), cuma terasa nak share ngan korang yang mungkin tak berapa tengok filem-filem Jepun. Apa yang aku perasan la, kalau filem Jepun tu genrenya seram, memang akan ramai yang nak tengok berbanding ngan filem-filem sebegini.

Seperti yang aku jelaskan sebelumnya, filem ni temanya memang muzik dan ianya adalah tentang Jazz. Sekumpulan pelajar yang dianggap sebagai losers pada mulanya hanya main-main je ngan muzik Jazz ni sebab diorang hanya nak skip kelas tambahan. Tapi, akhirnya diorang dapati bahawa muzik Jazz ni agak menarik yang akhirnya membuatkan diorang menubuhkan band yang dinamakan Swing Girls and A Boy (asalnya Swing Girls) sehinggalah berjaya menyertai satu pertandingan muzik (lebih kepada muzik klasik).

Aku jugak bukanlah seorang peminat muzik Jazz, tapi kerana kebijakan pengarah atau penulis skrip filem nilah (ditambah ngan lakonan para pelakonnya) yang membuatkan aku agak tertarik ngan Jazz (lebih-lebih lagi instrumen saksofon). Filem ni boleh dikatakan sangat bagus dari segi penceritaannya yang diwarnakan lagi ngan unsur-unsur komedi. Boleh dikatakan persembahan diorang semasa pertandingan muzik sebagai sangat “real” walaupun tu sekadar lakonan (barangkali diorang betul-betul boleh main instrumen). Dan dalam filem ni ada diceritakan tentang lagenda-lagenda Jazz yang aku sendiri pun tak kenal kecualilah lagu-lagu tema yang diselitkan seperti What A Wonderful World dan L-O-V-E.

Keseluruhannya, bolehlah aku katakan bahawa filem Swing Girls ni seharusnya korang tonton lebih-lebih lagi bagi orang yang sering “mendakwa” bahawa “music is my life”. Give it a try dan aku pasti korang mungkin akan sukakan filem ni (jugak muzik Jazz). Tapi, apa yang aku nak ingatkan ialah biarkan fikiran tu kosong dan jangan terlalu mengharap filem ni akan memenuhi selera korang.

SEKIAN
6:23 PM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik