<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Monday, April 14, 2008

5 Perkara Yang Kami (Lelaki a.k.a. Kaum Adam) Suka Lihat (Tertawan) Pada Seorang Wanita

Okay, biar aku cerita sikit. Ini adalah apa yang aku ambil daripada kajian Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah dan sebagai seorang lelaki, aku meng”iya”kan pendapat beliau walaupun ianya hanyalah secara umum. Nak lebih spesifik, tanya sendiri boyfriend, ex-boyfriend atau bakal boyfriend korang okay. Nak lebih mudah, aku olah ngan ayat aku sendiri, boleh?

  1. Kami suka pada wanita yang yakin pada dirinya. Contoh, dia cantik tetapi dia tak perasan yang dia cantik, atau dia bijak tetapi dia tak perasan dirinya bijak. Tak faham? Okaylah, aku terangkan sikit. Kalau nak tau, kaum Adam ni amat suka pada wanita yang bijak tak kiralah dari segi intelektual, cara dia menjaga imej (atau hias diri) atau menyelesaikan sesuatu perkara (banyak lagi yang lain, malas aku nak tulis). Tapi, apa yang bestnya ialah si Hawa ni tak sedar yang dia ni seorang yang bijak (senang cerita, dia tak menunjuk-nunjuk tentang kebijaksanaan yang dia ada). So, bijakkanlah diri korang tapi jangan pulak angkuh dan sombong ngan kepandaian korang sebab orang yang macam ni memang akan direject terus nanti walaupun korang adalah wanita tercantik di planet Bumi. Faham?
  1. Of course kami suka pada yang cantik, tapi ianya terlalu subjektif. Mungkin pada mata aku perempuan yang sorang ni cantik, tapi kawan-kawan aku mungkin rasa sebaliknya.
  1. Kami juga suka yang berakhlak. Maksudnya, walaupun kitorang rockers, atau punkers etc. macam mana sekalipun, yang berakhlak tetapi di hati (tau jaga adab la senang cerita, menyampahlah kitorang ngan yang emosional tak tentu pasal atau gedik ni).
  1. Jangan terlalu cerewet atau cemburu sangat okay. Meluat giler beb kitorang ngan perempuan macam ni. Contohlah, nak tanya boyfriend tentang satu perkara je, tapi tanya tu sampai 20 soalan bagaikan polis nak soal siasat penjenayah atau seolah-olah kitorang ni kaunter pertanyaan.
  1. Kitorang juga pantang ngan perempuan yang menentang atau melawan atau mengkritik kitorang ngan cara yang tak berhemah langsung yang menampakkan kebangangan atau kebodohan kitorang. Bukannya tak boleh kritik, sebaliknya kritiklah ngan cara yang baik sebab kami juga manusia biasa yang banyak buat silap. Tip mudah, kritik ngan cara tujuh kali belai dan satu kali kutuk. Maknanya, tujuh kali puji dan sekali kritik. Contohlah aku bagi, “Awak ni kan bijak, rajin, dan caring tapi satu je yang saya tak berkenan.” Hah, nampak tak?

Itu je lima perkara yang aku larat nak beritahu, yang lain korang tanyalah sendiri Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah atau seperti mula-mula aku beritahu: tanya sendiri boyfriend, ex-boyfriend atau bakal boyfriend korang okay atau bak kata Ahmad Nabil Ahmad, “lu pikir la sendiri.” Jadi, kepada kaum Hawa, renung-renungkan dan selamat beramal.

SEKIAN
9:15 PM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik