<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Friday, February 2, 2007

Siapakah Kaela Kimura?

Mesti ramai yang tak tahu siapa dia ni kan? Cute kan? Pertama kali dengar suara dia mase aku "layan" satu drama Jepun, Attention Please, lakonan Aya Ueto (cute jugak dia ni). Dialah penyanyi lagu tema drama ni, tajuknya ialah Oh Pretty Woman yang asalnya dinyanyikan oleh Roy Orbison. Aku rasa, versi dia ni yang aku suka berbanding ngan versi asal (dah taste aku). Dari situlah aku mula cari info pasal penyanyi yang cute ni sampailah album-album ngan video-video dia habis aku download.

Dia ni diberi nama Rie Kaela Kimura atau Kaela Kimura, dan dilahirkan pada 24 Oktober 1984 (sama zodiak ngan aku!) di Adachi, Tokyo. Dia bukan sahaja menyanyi tetapi juga seorang model di mana kerjaya asal dia adalah model (bermula tahun 2002). Wajah dia yang Pan-Asia tu sebenarnya adalah kerana bapa dia seorang yang berbangsa British dan ibu dia Jepun. Kira anak kacukanlah ni atau orang putih kata mixed.

Debut single dia adalah Level 42 yang released pada 23 Jun 2004. Then, dia released pulak album dia yang pertama bertajuk Kaela pada tahun yang sama. Dalam album ni, aku paling suka lagu Happiness!!!. Video lagu ni pun best sebab dia menambahkan lagi kecomelan dia. Jangan ingat dia tak tahu apa-apa pasal instrumen sebab dia seorang yang mahir bermain gitar dan juga piano. Tu sebab juga media di sana menggelarkan dia sebagai "Avril Lavigne Jepun".

Kemudiannya dia released pulak album kedua bertajuk Circle selang dua tahun iaitu tahun 2006 nilah. 28 Jun yang lepas dia released single dia yang keenam bertajuk Magic Music. Kalau nak tahu, lepas je download lagu Pretty Woman tu, single dia yang nilah aku mula-mula download dan ternyata berbaloi sebab memang best. Then video dia yang pertama aku download juga adalah single yang bertajuk Magic Music ni.


Album
01. Kaela (8Disember 2004)
02. Circle (8 Mac 2006)

Single
01. Level 42 (23 Jun 2004)
02. Happiness!!! (27 Oktober 2004)
03. Rirura Riruha/Real Life Real Heart (30 Mac 2005)
04. Beat (5 Oktober 2005)
05. You (18 Januari 2006)
06. Magic Music (28 Jun 2006)
07. Tree Climbers (6 September 2006)

Web rasmi
http://columbia.jp/kaela

Blog
http://kaela.jugem.jp

Web tidak rasmi (fan-made)
http://kaelarocksjp.hp.infoseek.co.jp

____________________


Pos asal: 10 Oktober 2006, www.myspace.com/luriahk

SEKIAN
4:30 AM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik