<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Thursday, July 24, 2014

Suatu Iftar Di Kota


Dipantaskan cerita hingga ke tengah-tengahnya (seperti pemain video)..


Engkorang tahu-tahu sajalah kalau menunggu perempuan macam mana, kan? Lama dia bukan main. Pilih sana, pilih sini. Ini tak berkenan, itu pun sama. Last last, yang mula-mula dia ambil itu yang dia pakai.

Bila duduk di dalam kereta, menunggu, banyak benda sebenarnya boleh dibuat. Tapi Adam mula membelek cermin pandang belakang Volkswagen Beetle kuningnya. Dia membayangkan bagaimana wanita berhijab menggayakan shawlnya. Tangannya giat menari-nari di sekitar wajahnya, seakan-akan sedang melilit shawl. Bersungguh, nampak gayanya.

Bam! Pintu kereta Adam dibuka. Menggelabah juga Adam cuba cover perbuatannya tadi.

“Sorry tau awak, lambat. Apa entah bos saya tu, dah nak balik baru nak suruh buat itu ini,” rungut Sarah tanda argumen kenapa dia lambat keluar ofis.

“Eh tak apa, sempat lagi ni nak beriftor kat Mid Valley,” balas Adam.

“By the way, apa awak berangan tadi? Semacam aje?” Tanya Sarah yang rupanya nampak tindak-tanduk Adam sebentar tadi.

“Eh, perasan pulak dia,” Jawabnya ringkas.

Kantoi juga. Sengih kambing sajalah Adam, kerana dia yakin senyuman itulah yang membuatkan Sarah mula-mula tangkap jiwang kat dia. Perasaan dia sendiri, memang kuat berangan.

Beetle kuning mula meninggalkan perkarangan ofis Sarah. Kelihatan beberapa orang bujang desperate yang kecewa melihat sisi pemandu yang tidak tertutup cermin tingkapnya. Ini menandakan bahawa Sarah sudah berpunya.  Adam yang menyedari perlakuan mereka hanya tersenyum sambil mengangkat kening saat berlalu pergi.

“Ah radio ni, dari tadi asyik iklan aje! Bila pasang lagu raya syok sendiri pulak tu, asyik pasang lagu yang diorang sendiri nyanyi. Kalau sedap, tak apa la jugak. Ni yang sepatutnya kena tampar buaya baru betul!” Bebel Adam yang sedari tadi kebosanan melayan radio ketika menunggu Sarah.

Ditekannya mode CD untuk memainkan lagu kesukaannya. Sarah hanya tergelak melihat Adam. Fikir Sarah, lelaki juga boleh tahan kalau tiba part membebel.

“Eh saya suka lagu ni! Lagu ni awak pasang masa mula-mula kita keluar dulu!” Sarah mula teruja apabila mendengar lagu ‘Piknik 72’ oleh Naif yang mula membingit.

“Sebab tu saya selalu stand by lagu-lagu yang saya suka dalam kereta, in case kalau dj radio syok sendiri main lagu dia. Tak sangka pulak awak minat lagu ni sampai sekarang,” balas Adam bangga.

“Mesti la suka, lagu dia sedap. Ada sikit irama 60-an, favorite saya. Tapi kan, saya musykil la dari dulu,” Sarah seakan teringat suatu perkara.

“Apa dia yang awak musykil?” Tanya Adam pula yang mula musykil.

“Kenapa lirik lagu ni ada sikit kisahnya macam dating kita yang pertama dulu?” Sarah bertanya kehairanan.

Mendengar soalan Sarah tadi, Adam terus tertawa kecil. Adam faham benar persoalan di kepala Sarah tersebut. Tidak sangka pula Adam bahawa Sarah akan bertanya juga soalan begitu.

“Of course. Awak nak tahu ke?” Jawabnya ringkas, sambil tersengih.

SEKIAN
2:15 AM
1 KATA HATI
[ 1 ] PENDAPAT

Blogger durox afrisya berpendapat bahawa:

just read jebat!

8/14/2014 5:21 PM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik