<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Saturday, March 17, 2012

Twitter #1

Sebetulnya, aku baru pertama kali menonton filem Laskar Pelangi di Astro Ria siang tadi. Walhal, dah lama aku teringin nak tengok. Cuma, baru siang tadi dapat kesempatan menontonnya, maka aku melekat di depan TV sepanjang filem ini disiarkan.

Novelnya pun aku belum sempat nak habiskan. Jadi, mungkin sedikit spoiler apabila menonton versi filemnya. Tetapi aku rasa, mesti lain versi novel dan versi filem.

Secara jujurnya, aku bolehlah ada sedikit touching menonton filem ini kerana jalan ceritanya itu. Menonton filem ini sebenarnya mengingatkan aku kepada kehidupan masyarakat Melayu di Malaysia ketika awal pasca kemerdekaan dulu. Lagipun latar belakang masyarakat di dalam naskah Laskar Pelangi oleh Andrea Hirata ini memang menceritakan perihal masyarakat Melayu di Indonesia.

Oleh itu, persamaan loghat Melayu Johor-Riau tersebut memang ketara. Aku paling suka tengok babak mereka menyanyi lagu Seroja yang pernah dipopularkan oleh Mawi itu. Sungguh menarik dan menggelikan hati.

Seperti mana yang Andrea Hirata inginkan, naskahnya ini memang memberikan aku semangat dan inspirasi. Kerdil tak bermakna kita tak boleh mencapai pelangi di langit. Mesej yang mudah, tetapi sangat berkesan kepada aku.

SEKIAN
10:22 PM
5 KATA HATI
[ 5 ] PENDAPAT

Blogger Syamira Ismail berpendapat bahawa:

Laskar Pelangi, loads of motivation. Sang Pemimpi, pun juga! Walaupun the ending part agak menggeramkan! Hahaa

3/19/2012 7:34 PM

 

Blogger Mohd K. Anuar berpendapat bahawa:

@Syamira Ismail: btw, yang awak kata nama macam saya tu sebenarnya pemuisi hebat Indonesia, Chairil Anwar. patut la nama macam familiar..

3/20/2012 1:19 AM

 

Blogger Syamira Ismail berpendapat bahawa:

Ohh really? The speeling abit different.. ok google now. Thanks!

3/22/2012 11:05 PM

 

Blogger Syamira Ismail berpendapat bahawa:

sorry tpi nak tanya, awk dpt template for blog awk ni dekat mana ya? sy dpt task utk bt one english blog and i would love to have this kind of design. Mana awk cari ya?

3/28/2012 11:26 AM

 

Blogger Mohd K. Anuar berpendapat bahawa:

@Syamira Ismail: template ni saya design sendiri semuanya ikut yang saya suka.

3/28/2012 7:08 PM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik