<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Monday, May 30, 2011

Adakah Anda Cool?

Kalau Sarah kata Khairul (guna nama sendiri sekali-sekala apa salahnya kan?) itu cool, manusia-manusia even yang Melayu pun akan faham. Tetapi, ‘cool’ secara definisinya susah nak diterangkan dalam bahasa Melayu kan? Dalam bahasa Inggeris, ianya mudah difahami disebabkan cool itu memang perkataan diorang.

Dalam Kamus Dewan sendiri, perkataan cool ini secara langsungnya diertikan sebagai dingin atau sejuk. Untuk menerangkan ia sebagai suatu kata sifat adalah agak sukar untuk dijelaskan. Melayu moden pun tidak pernah lagi aku dengar diorang kata: “Khairul tu sejuk kan?”

Namun, cool adalah satu perkataan yang orang sentiasa mahukan. Ini kerana kita, ya termasuk korang, sangat menggemari, menyukai dan selesa dengan orang yang cool. Kalau bukan secara zahir, literallynya pun korang mesti suka dengan orang begini kan?

Contoh terdekat, korang boleh melihat sendiri benda cool ini pada ibu bapa korang. Walaupun korang banyak kerenah, tetapi diorang kebanyakan masanya tetap cool kan? Dalam kes ini, coolnya ibu bapa korang boleh dikaitkan dengan sifat sabar.

Adapun cool itu boleh berkait rapat dengan cara pemakaian individu, atau penampilannya. Ramai orang merasakan bahawa Yuna, Fatin Liyana dan juga Hana Tajima Simpson itu cool. Persamaannya, sudah tentu adalah cara pemakaian tudung diorang.

Selain itu, kita boleh melihat cool ini dalam diri individu yang sentiasa relax perlakuannya. Maknanya di sini, dia tidak gedik, tidak mudah melatah (cepat naik angin), dan lebih tepat lagi tenang. Ada juga yang melihat cool itu pada orang yang misteri serta komited terhadap apa yang dilakukannya secara bersendirian (banyak terdapat pada artis dalam konteks pelukis dan musician).

Cool juga boleh diberikan kepada seseorang yang invent something. Something di sini meliputi banyak perkara di mana ianya tidak terbatas. Contohnya, coolnya si Yahudi bernama Levi Strauss adalah kerana penciptaan jeansnya di mana beliau merupakan antara orang terawal yang mencipta seluar jenis ini.

Secara dasarnya, untuk menyimpulkan cool secara mudah bukanlah senang. Kadangkala, cara Lisa Surihani memegang gelas atau cawan pun boleh nampak cool. Itu belum lagi melihat bagaimana dia cuba nak memesan sundae berperisa toffee banana dekat McDonald’s.

Aku pula melihat gadis yang pandai bermain instrumen muzik seperti gitar sebagai sangat cool. Biasanya, diorang ini membuatkan aku kagum terhadap kemampuan diorang. Ini kerana dalam hal ini, aku tidak pandai bermain sebarang instrumen muzik walaupun aku boleh dikatakan seorang penggemar muzik yang tegar.

Jadi, mudahnya di sini ialah cool itu merupakan sesuatu yang boleh jadi simple atau hard to explain, tetapi dalam masa yang sama mengagumkan. Kita boleh jadi admire dekat orang seperti ini walaupun dia tidak kita kenali. Dalam masa yang sama juga, seboleh-bolehnya kita mahu ada hubung kait dengan dia di mana jika bukan secara langsung (contohnya jadi boyfriend atau husband dia), secara tidak langsung pun jadilah (contohnya sebagai kawan atau peminat).

Dalam hal ini, untuk membikin sebuah entry atau pos yang cool pun bukannya senang. Disebabkan itu, gambar di atas tiada kena-mengena dengan entry ini. Kerana apa, kerana aku sahaja nak bagi entry ini nampak cool dengan meletakkan gambar tersebut.

SEKIAN
3:18 AM
2 KATA HATI
[ 2 ] PENDAPAT

Blogger Effa ♥ berpendapat bahawa:

that pic mmg cool

6/11/2011 1:14 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

ya kan kan? :)

6/11/2011 4:42 PM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik