<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Wednesday, April 28, 2010

Hey Ho, Let's Go!

Abaikan tajuk di atas. Kebetulan aku sedang mendengar ‘Blitzkrieg Bop’ oleh The Ramones, lalu aku letak saja baris lirik tersebut sebagai tajuk pos kali ini. Apa-apa pun, comel bukan Kancil peliharaan aku di atas ini yang orang Jepun gelarkan sebagai Mira?

Pagi tadi sewaktu aku bersarapan pagi dengan Orang Nogori (ya, memang janggal sebenarnya melihat aku bersarapan pagi), kitorang borak-borak pasal orang-orang kaya. Bukan nak mengata, tetapi rata-rata anak-anak orang kaya Melayu sungguh berlagak. Namun yang jenis bagus pula, memanglah tersangat bagus orangnya dan yang ini aku sangat hormati.

Cukuplah kalau kau orang melihat scene macam ini dekat TV, produser atau penulis skrip agak jujur dan realistik dalam hal ini. Lupakan dulu dengan make-up yang tebal macam badut, gambaran dalam drama Melayu itu ada kebenarannya. Tetapi, bukanlah semuanya seperti itu juga.

Kalau nak difikirkan, itu harta parents diorang, bukannya diorang punya. Peluh diorang itu banyak dihabiskan ke tempat lain (contohnya clubbing), bukannya mencari rezeki pun. Bagus lagi budak-budak MLM (dan yang sewaktu dengannya) yang tak putus asa mencari downline walaupun aku tak menggemari scene ini.

Well, kitorang turut berborak berkenaan tujuan sebenar menjadi kaya. Aku percaya manusia normal mahu menjadi kaya termasuk diri aku sendiri. Cuma apa yang berbezanya adalah tujuan atau niat di sebalik mahu menjadi kaya itu.

Walaupun ini masih lagi sekadar idealistik, tetapi dari segi realistiknya aku tetap mahu portion untuk akhirat berada dalam jumlah yang banyak, ceteris paribus. Orang Islam yang bodoh saja akan membelanjakan 100% kekayaannya untuk dunia. Well, sebahagiannya aku nak buat modal untuk explore dunia yang mana sangat aku idamkan, contohnya menghabiskan masa melawat satu Malaysia dulu (bukan 1Malaysia yang itu).

Lagipun, cikgu-cikgu dekat sekolah dengan dedikasinya selalu membebel “Jauh perjalanan, luas pengalaman yob!” (menurut loghat Perak). Jadi selaku anak murid yang comel, berdisiplin, berhemah, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan dan lain-lain kata-kata murni, apa salahnya mengikut nasihat diorang. Seronok apa melihat tempat orang, contohnya macam orang-orang Bangi ini.

____________________


"What they want, I don't know. They're all revved up and ready to go."

SEKIAN
12:41 PM
6 KATA HATI
[ 6 ] PENDAPAT

Blogger Syzl Sdrn. berpendapat bahawa:

org Bangi mmg bestt.. ;D

4/30/2010 1:21 AM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

betul betul betul, lebih2 lagi yg bawa Viva. hehe

* nak date, nak date..

4/30/2010 2:08 AM

 

Blogger Syzl Sdrn. berpendapat bahawa:

ramai org Bangi bwk Viva. ;D

*jom date kat I-CT Shah Alam. :P

4/30/2010 2:12 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

apakah itu I-City? (serius bawah tempurung ni) ahaks..

4/30/2010 4:49 PM

 

Blogger Syzl Sdrn. berpendapat bahawa:

Lights Wonderland..
macam ni
http://che-cheh.com/travel/lights-wonderland-i-city-shah-alam/

:))

4/30/2010 10:37 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

ohh patut la orang berpusu2 ke situ

5/01/2010 1:51 AM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik