<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Wednesday, February 10, 2010

(Kalau) Aku Seorang Pengarah

Kalau aku diberikan peluang mengarah video muzik, dan of courselah ilmu-ilmu teori serta teknikal aku waktu itu mencukupi, aku teringin membikinnya untuk kugiran Arctic Monkeys. Tapi, ianya bergantung kepada beberapa buah lagu. Antaranya yang aku mahu bikin ialah lagu ‘No Buses’, ‘The Bakery’ dan juga ‘Cornerstone’.

Melainkan ‘Cornerstone’, dua lagu yang lain belum pernah dibikin lagi video muziknya dan aku tak rasa diorang akan membikinnya. Video muzik bagi ‘Cornerstone’ ini pula kelihatan sedikit ridiculous dan nampak gay walaupun sebenarnya ia dibikin untuk tujuan ‘main-main’ (well, kelakar jugak Alex Turner dalam video ini). Fans perempuan mungkinlah boleh menyukainya atas dasar berlainan jantina, so itu tak menghairankan.

Kalau korang merupakan fans Arctic Monkeys, dah pasti korang mengetahui bagaimana melodi ketiga-tiga lagu tersebut tak ‘sealiran’ dengan lagu-lagu diorang yang lain. Atas sebab inilah aku teringin untuk membikin video muzik bagi ketiga-tiga buah lagu tersebut. Ini ditambah pula dengan lirik-liriknya sendiri di mana ianya ada ‘sentimental value’ pada aku.

Well, dalam hal ini, aku ada dua pilihan. Satu, membikinnya dengan tema santai dan berunsurkan humor yang mana aku letakkan sebagai pilihan terakhir. Kedua, ianya berbentuk filem pendek dengan sedikit serius dan barangkali hitam putih walaupun aku lebih prefer berwarna sebenarnya.

Dari segi model, aku rasa taklah sesusah mana. Ini Arctic Monkeys, pasti berebut gadis-gadis yang nak membuat audition semata-mata mahu berdampingan dengan Encik Turner, Encik Helders, Encik Cook dan juga Encik O’Malley. Tapi, model-model ini haruslah pandai memainkan wataknya dengan berkesan supaya video muzik itu nanti boleh meninggalkan impak.

Apa-apa pun, aku tahu bahawa bukannya mudah untuk membikin sebuah video muzik. Tapi, kalau dah minat, jadi tak ada alasan sepatutnya. Tengoklah nanti macam mana, mungkin aku boleh bermula dengan animation dulu (walaupun ianya juga sangat mencabar), bukan?

SEKIAN
6:08 PM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik