<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Wednesday, December 16, 2009

Lari, Lari & Teruskan Berlari

Tuhan itu semestinya tersangatlah adil. Kalau seseorang manusia itu mempunyai kekurangan atau kelemahan, Dia pasti akan mengimbanginya dengan kelebihan juga. Kelebihan ini pula mungkin suatu masa nanti akan melebihi kekurangan yang ada bergantung kepada bagaimana kau orang memanfaatkannya.

Macam Forrest Gump, walaupun dia ini lurus bendul dan sedikit bodoh tapi nasib banyak menyebelahinya. Sewaktu zaman kolej, dia antara bintang dalam pasukan bola sepak kolejnya (American football), dalam tentera pun dia menjadi hero dengan menyelamatkan beberapa orang rakannya, kemudian diangkat menjadi hero Amerika apabila menjadi pemain ping pong negara, dan setelah itu masih lagi berjaya dengan perniagaan udangnya. Pendek kata, kejayaan-kejayaan yang diperolehinya ini pun semuanya atas sebab sikap lurus bendulnya itu sendiri yang orang susah nak jangkakan.

Dalam banyak-banyak babak, satu-satunya perkara yang aku mahu lakukan ialah berlari seperti Forrest Gump lakukan ketika fikirannya kusut. Ini kerana berlarilah yang pada mulanya mendatangkan banyak kelebihan kepadanya dan seterusnya menghasilkan kejayaan-kejayaan tersebut. Melihat Forrest Gump berlari sebenarnya mempunyai sedikit analogi dengan apa yang sedang aku hadapi dan mahu aku lakukan.

Bagaimanapun, ini tak bermakna aku mahu melarikan diri daripada kacau-bilau yang datang secara terus. Forrest Gump sendiri setelah penat berlari merata Amerika akhirnya berhenti juga dan pulang semula ke titik asalnya. Ini bermakna aku mahu turut melupakan sejenak ‘masalah dunia’ ini dengan menikmati dunia yang diciptakan-Nya.

Seperti yang pernah aku katakan sebelumnya, bintang yang diciptakan-Nya pada waktu malam itu saja dah memadai untuk menenangkan kusut-masai ini. Oleh itu, kalaulah aku dapat lebih explore dunia ciptaan-Nya, agaknya ketenangan itu boleh datang berkali ganda rasanya. Biasalah manusia, setiap peringkat tak kira susah atau senang pasti ada turning pointnya dan persoalannya cuma bila saja.


SEKIAN
6:03 PM
0 KATA HATI
[ 0 ] PENDAPAT

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik