<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6028240087828697096\x26blogName\x3dOrang+Sebelah\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://luriahk.blogspot.com/\x26vt\x3d5444838698943675460', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
 
 
Thursday, May 6, 2010

Dalam Hati Ada Taman

Dalam hati ada taman, dan dalam taman itu terdapat seorang superhero yang sedang duduk termenung sambil menelan Choki Choki. Bab superhero ini, aku ambil daripada kata-kata si Dave Lizewski atau nama glamournya dalam MySpace, Kick-Ass. Apa-apa pun, aku berikan 4.5 bintang (daripada 5) untuk filem Kick-Ass ini.

Tetapi sebenarnya aku nak merepek tentang ‘dalam hati ada taman’ ini. Adalah perkara biasa bagi manusia yang normal bersifat sensitif. Walaupun terdapat jenis orang yang suka bergelak ketawa atau happy-go-lucky sepanjang masa, tetapi percayalah bila tiba waktu sedih, dia tak dapat menyembunyikannya (melainkan dia seorang pelakon yang hebat).

Terima kasih kepada Glee, yang mengingatkan aku kembali kepada satu karya John Lennon iaitu Imagine yang bagi aku adalah antara karya terbaiknya (selain Mother dan lain-lain sewaktu bukan bersama The Beatles). Lagu ini sewaktu dijadikan elemen dalam salah satu episod Glee sungguh menyentuh hati aku, lebih-lebih lagi apabila dipersembahkan oleh golongan istimewa (orang-orang pekak). Damn, jarang-jarang aku nak tersentuh hati menonton siri TV Barat tetapi kali ini ia berjaya.

Bagi aku, biasanya yang hebat ‘menyentuh hati’ orang ini adalah drama bersiri Jepun. Sebabnya, mereka suka membuat cerita yang bertemakan kekeluargaan, persahabatan, kemanusiaan dan termasuklah cinta, di mana dalam kata lain, hubungan di antara manusia dengan manusia (juga dengan haiwan serta alam sekitar). Sebagai contoh, drama Kazoku (Family), Ichi Rittoru no Namida (One Litre of Tears), Taiyou no Uta (Song of the Sun) dan sebagainya.

Kata seorang kawan aku, mereka membikin drama bertemakan sebegitu disebabkan realiti masyarakatnya tak seperti yang digambarkan dalam drama-drama tersebut. Oleh itu, penerbit-penerbitnya mengambil inisiatif sendiri dengan membikin drama-drama tersebut untuk mendidik masyarakatnya. Dan bagi drama-drama Malaysia pula (khususnya Melayu), aku tak tahu di mana silapnya kerana aku tak rasa ‘terdidik sangat’.

____________________


"Imagine all the people living life in peace."

SEKIAN
4:22 PM
2 KATA HATI
[ 2 ] PENDAPAT

Blogger aisyah.azhar berpendapat bahawa:

siyes.Korea pandai maen perasaan :)

5/09/2010 8:57 PM

 

Blogger Mitsuo berpendapat bahawa:

tapi korea terlalu banyak cinta kan? hehe

* jarang tengok korea melainkan movie2 dia..

5/10/2010 2:29 AM

 

Post a Comment

1. Sebarang kenyataan biadab adalah dilarang.
2. Sebarang bentuk spams akan dipadam serta-merta.
3. Jadilah manusia yang berakal dan berhemah.

 


Sila klik gambar di
atas untuk mengikuti
(FOLLOW) blog ini.
Aayatt Yatty
Absa Yusoff
Adibahrisha
Aeen Amoy
Ahmad Shazali
Aiman Baharom
Amalina
Amir Aizat
Amir Munshi
An Ixora
AnnMoee
Aran Crikwong
Aroma Minda
Azman Naim
Baha Deen
Diyana
Echa
El Farra
Eryn
Fatin Razali
Hazari
Hazriq Arjuna
Huda Lulu
Hunny
Irshad
Katun
Khaleeqa
Maisarah
Mira Edora
Miss Ayu
N. Faizal Ghazali
Nadia Adnan
Nadzirah Idris
Nadzirah Yahya
Najla
Namie Latif
Norraien
Nuradilah Alihabshi
Nuralisya
Raizah
Razfira
Redsya
Sareeza
Shakinah
Sharpex
Sherah
Suria Saffa
Syamira Ismail
Syanad
Syaziela
Taufik Jusoh
Wafiqah
Yusrizam
Zulaikha Zulbahari
ZuRied
Abah Mui'zz
AdiFitri (Bohrtaag)
Aifaarina Honey
AkuKopi
Amir Muhammad
Aqish Basir
Bart Ahmad
Ben Ashaari
Ben Youssef
Chokilala
Darkk AvaKadabra
Dila Raden
Diloz
Eyka Hamasuba
Fadhli Hamdan
Fahmy (Amykamen555)
Faisal Tehrani
Fakhrul Anour
Faliq Fahmie
Fatin Liyana
Fynn Jamal
Hafiz Shinchan
Izmil Amri
Jamian Jaharudin
Jenjibam
Jimadie Shah
Keni Johansjah
Ladynoe
Mantot (Cursing Malay)
Nazim Masnawi
Nazri M. Annuar
Pipiyapong
Pjoe
Razaisyam Stradust
Saharil Hasrin Sanin
Saifulislam
Sokernet
Sue Anna Joe
Syafiq Azuan
Tok Rimau
Trankuiliti Tronoh
Zahir Lunatik